Pälsdjursallergi…

I all min googling för att hitta råd om Jolies allergier hittade jag ”fråga allergiexperten” på familjeliv.se. Jag skrev en fråga och fick snabbt ett svar. Tyckte det var väldigt bra förklarat, även om det nu innebär att vi måste försöka hitta ett nytt hem åt vår älskade lilla Doris 🙁

Min fråga:

Hej!

Min dotter på 1 år har vete, mjölk, ägg och ärtallergi. Hon reagerar med nässelutslag, eksem och extrema magsmärtor om hon får i sig/på sig något av ämnena och det är konstaterat med pricktest/blodprover.

Vi har hund och hon har sedan födseln fått nässelutslag vid direktkontakt med hunden. Hon har inga problem från luftvägar/ögon men det senaste har hon fått väldigt röda kinder, precis som vår äldsta kattallergiska dotter får vid kontakt med katt.

När vi pratat med läkare både på vår allergimottagning och barnmottagning säger dom att pälsdjursallergi inte visar sig på detta sätt och att det inte är någon fara så länge hon inte visar tecken på astma. Och dom vill inte testa henne mot hund.

Själv känner jag mig skeptisk. Kan inte hennes dagliga kontakt med vår hund utveckla astma eller göra hennes allergier värre? Kan man betala och göra test mot hund privat när läkarna inte vill göra det?

 

Svaret:

Hej! Allergier indelas i luftvägsallergier (hit hör pälsdjur, pollen, damm och mögel bland annat) och matallergier (främst mjölk, ägg, skaldjur, nötter och fisk men även allergi mot andra födoämnen är vanliga). Man kan påvisa matallergi genom test när barnet är litet. Test mot luftvägsallergi visar sig sällan positivt före 3 års ålder men symtom på allergi kan komma mycket tidigare. Det är alltså symtomen som är viktiga och inte testet.
Matallergier kan ofta, men inte alltid, växa bort. Luftvägsallergier växer sällan bort Risken att utveckla allergi är större om allergi/astma finns i familjen men man kan utveckla allergi utan att ha någon ärftlighet också.
Risken är också större att utveckla ytterligare allergier om man redan har en allergi. Det finns också ökad risk att utveckla astma.
Barn har ett mycket aktivt immunförsvar vilket betyder att kroppen jobbar för att lära sig ”känna igen” olika ämnen man äter eller som finns i omgivningen. Ibland bildar immunförsvaret antikroppar mot olika ämnen vilket gör att man får allergiska symtom. De allergiska symtomen kan ge allergi som kan bli bestående. Er dotter reagerar med nässelutslag vid kontakt med er hund, vilket betyder att hon har ökad risk att utveckla allergi och kanske även astma.
Det viktiga är att ta bort det barnet reagerar på innan kroppen bildat antikroppar och utvecklat allergi. I klartext betyder det att symtomen hunden ger dottern även kan ge henne allergi.
Att göra allergitest är inte det viktiga i nuläget utan det viktiga är att se om flickan mår bättre utan kontakt med hund. Allergitestet är troligtvis negativt men ni vet ju redan att hon får utslag av hunden. Flickan följs väl också upp av barnläkare/allergiläkare eftersom hon har konstaterad allergi.
vänliga hälsningar Anitha

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>