Rågsiktskakor

Ingridienser 4 kakor:

5 dl mjölk
50 g smör eller margarin
1 pkt jäst
½ dl sirap
1 ½ tsk salt
1 msk malda pomeransskal
750 g rågsikt
image92
Gör så här:

  • Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om till jästen har lösts sig- Tillsätt sirap, salt och kryddor.
  • Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen utan att skaka måttet. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen.
  • Arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 min.
  • Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.
  • Kavla eller platta ut bullarna till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag ut hål i mitten på kakorna med hjälp av ett smalt glas t ex snapsglas.
  • Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar och nagga dom med en gaffel.
  • Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 min.
  • Grädda kakorna mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>