Månadsarkiv: februari 2015

Fredag

2015-02-24 250

Stella läser för Jolie 🙂

Nu kan jag äntligen lägga upp bilder på bloggen igen. Tycker detta WordPress är så krångligt egentligen, kanske är för att jag aldrig någonsin sitter vid en dator längre så jag är helt inkompetent på det. Det räcker ju att använda mobilen till det mesta liksom 🙂

För två veckor sedan var jag och Doris och hälsade på hos familjen i Lilla Edet som är intresserade av att ta över henne. Det kändes så bra, Doris kommer få det jättefint om dom trivs med henne. Imorgon ska vi och lämna henne för en prövotid så får vi se hur dom känner. Så jag har absolut ingen ågren för att lämna bort Doris för Doris skull. Men det kommer bli så tomt här hemma 🙁

Förra veckan blev det en tur till akuten med Jolie då hon föll från Stellas TrippTrapp-stol och landade på huvudet. Det gick bra, men hon fick en rejäl bula stackaren. Det är full fart här hemma. Längtar till våren så det kan bli full fart ute med.

I maj börjar jag plugga och just nu ser det ut som att jag ska försöka läsa två heltfartskurser samtidigt… Så det blir en rejäl start. Men sen ska jag vara hemma i sommar också då Andreas håller på med ett projekt på jobbet. Och sen blir det dagis för båda småtjejerna i höst. Antagligen satsar vi på att byta förskola för Stella och söker samma till Jolie. Dom ska renovera dagiset under 1,5 års tid och då kommer barnen få gå i några baracker som ser ut som en riktig arbetsplats. Det är väl okej för en kort tid men jag tycker inte 1,5 år är en kort tid för så små barn. Och speciellt inte för Jolie som ska få sina första förskoleupplevelser. Men det är inte ett helt lätt beslut då Stella äntligen börjat trivas och har flera kompisar hon gillar.

 

 

Sportlov

Härligt med sportlov, sova länge på morgonen och bara ta dagen som den kommer. Eller något. Det där med att sova länge på morgonen kan vi visst stryka, det hade inte ungarna planerat in. Tisdag-onsdag var Nellie och Stella i Uddevalla och imorgon ska Nellie till Jönköping med farmor. Idag har vi varit en sväng på biblioteket och pysslat, läst och fikat. Och klättrat förstås.

La ut en annos om Doris på Blocket häromdagen. Folk har ringt och skrivit i ett. Det är ju inte så lätt att få tag på mopsar, speciellt inte svarta. Det känns så konstigt att sitta och svara om hur Doris är, hon är ju min! Hon är min drömhund, och har varit så underbar hela tiden. Försöker komma på fördelar med att inte ha henne kvar, men det finns inte.

Vi har iaf bestämt oss för att träffa en familj i Lilla Edet, på två vuxna, tre tonåringar och en häst. Får se hur det går, kan inte riktigt se mig framför Doris som en stallhund 🙂

IMG_8552

Pälsdjursallergi…

I all min googling för att hitta råd om Jolies allergier hittade jag ”fråga allergiexperten” på familjeliv.se. Jag skrev en fråga och fick snabbt ett svar. Tyckte det var väldigt bra förklarat, även om det nu innebär att vi måste försöka hitta ett nytt hem åt vår älskade lilla Doris 🙁

Min fråga:

Hej!

Min dotter på 1 år har vete, mjölk, ägg och ärtallergi. Hon reagerar med nässelutslag, eksem och extrema magsmärtor om hon får i sig/på sig något av ämnena och det är konstaterat med pricktest/blodprover.

Vi har hund och hon har sedan födseln fått nässelutslag vid direktkontakt med hunden. Hon har inga problem från luftvägar/ögon men det senaste har hon fått väldigt röda kinder, precis som vår äldsta kattallergiska dotter får vid kontakt med katt.

När vi pratat med läkare både på vår allergimottagning och barnmottagning säger dom att pälsdjursallergi inte visar sig på detta sätt och att det inte är någon fara så länge hon inte visar tecken på astma. Och dom vill inte testa henne mot hund.

Själv känner jag mig skeptisk. Kan inte hennes dagliga kontakt med vår hund utveckla astma eller göra hennes allergier värre? Kan man betala och göra test mot hund privat när läkarna inte vill göra det?

 

Svaret:

Hej! Allergier indelas i luftvägsallergier (hit hör pälsdjur, pollen, damm och mögel bland annat) och matallergier (främst mjölk, ägg, skaldjur, nötter och fisk men även allergi mot andra födoämnen är vanliga). Man kan påvisa matallergi genom test när barnet är litet. Test mot luftvägsallergi visar sig sällan positivt före 3 års ålder men symtom på allergi kan komma mycket tidigare. Det är alltså symtomen som är viktiga och inte testet.
Matallergier kan ofta, men inte alltid, växa bort. Luftvägsallergier växer sällan bort Risken att utveckla allergi är större om allergi/astma finns i familjen men man kan utveckla allergi utan att ha någon ärftlighet också.
Risken är också större att utveckla ytterligare allergier om man redan har en allergi. Det finns också ökad risk att utveckla astma.
Barn har ett mycket aktivt immunförsvar vilket betyder att kroppen jobbar för att lära sig ”känna igen” olika ämnen man äter eller som finns i omgivningen. Ibland bildar immunförsvaret antikroppar mot olika ämnen vilket gör att man får allergiska symtom. De allergiska symtomen kan ge allergi som kan bli bestående. Er dotter reagerar med nässelutslag vid kontakt med er hund, vilket betyder att hon har ökad risk att utveckla allergi och kanske även astma.
Det viktiga är att ta bort det barnet reagerar på innan kroppen bildat antikroppar och utvecklat allergi. I klartext betyder det att symtomen hunden ger dottern även kan ge henne allergi.
Att göra allergitest är inte det viktiga i nuläget utan det viktiga är att se om flickan mår bättre utan kontakt med hund. Allergitestet är troligtvis negativt men ni vet ju redan att hon får utslag av hunden. Flickan följs väl också upp av barnläkare/allergiläkare eftersom hon har konstaterad allergi.
vänliga hälsningar Anitha