Månadsarkiv: oktober 2014

Riktigt god kyckling och klyftpotatis

Idag ska jag göra något jag aldrig gjort förut. Skriva ner vad jag lagat för mat. Jag är totalt värdelös på att laga efter recept, blir alltid katastrof för jag försöker ändra på något som inte går att ändra på. Därför blir det ofta misslyckat då jag bakar eftersom man inte alls kan ändra i bakrecept hur som helst 🙂 Däremot när jag inte planerar maten utan bara lagar på känn blir det bättre. Oftast tar jag upp lite kött eller fisk ur frysen på morgonen, sen tänker jag inte mer på det förrän jag står där och ska laga. Och då blir det vad som finns i kylen att laga ihop.

Idag blev det ungefär denna kycklingen. Riktigt smarrig sås som till och med gick hem hos barnen!

3 kycklingfiléer
1,5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche
1/2 burk färskost gräslök/örter
1 msk hönsbuljong
1 tsk sambal oelek
1 skvätt soja
salt och peppar
persilja

Jag föredrar kyckling i mindre bitar än hela filéer och delar mina en eller två gånger. Man blandar ihop ingredienserna till såsen i en bunke under tiden som kycklingen bryns. Sedan på med såsen, på med lock och så får det stå och puttra till kycklingen är klar.
Klyftpotatis och en fräsch grönsallad till detta så är tisdagsmiddagen klar! 🙂

IMG_4684

 

Gräsänka

Ja denna veckan har vi inte sett Andreas så mycket. Stockholmsresor och jobb tar upp hans tid men vi har klarat oss ganska bra ändå. Mycket tack vare Nellie min lilla ängel. Hon kan reta gallfeber på mig till och från men när det kommer till att hjälpa till med småsyskonen är hon fantastisk. Så denna veckan har Nellie tagit hand om att natta Stella och sovit med henne i Stellas så smarta utdragssäng (bästa investeringen). Det har gått jättebra och båda tjejerna har sovit och varit nöjda. Vi har haft ganska kämpigt med nätterna. Jolie vaknar ju som hon gör, Stella vill ha närhet och Nellie drömmer mardrömmar. På knattetimman säger dom alltid att inte ens vi vuxna vill sova ensamma i ett rum, varför skulle då barnen vilja göra det? Och det stämmer ju när man tänker efter.

Jolie har lärt sig att vinka och sitter och vinkar för jämnan. Så det blir mycket vinkande hemma för den glädjen hos Jolie när man vinkar tillbaka vill man inte missa 🙂 Det känns så bra mellan henne och Stella nu. Stella leker med henne till och från och man ser att hon härmar Nellie. Hämtar leksaker och pratar med Jolie med gullig rös. Och så dansar dom förstås. Im an albatraoz går för jämnan här hemma för då är alla barn glada och dansar.

Det går även jättebra med dagis och har gjort det nu i två veckor. Hon springer in och är jätteglad, en sån skillnad från tidigare!

IMG_4489 IMG_4540

Jolie

Jolie är i den där härliga åldern där hon tror att så fort mamma går ur rummet så är hon borta och kommer aldrig mer tillbaka. Så detta löser hon genom att krypa bakom mig och gny förtvivlat när jag rör mig. Och så fort jag stannar upp så suger hon tag i mina ben som en sugpropp. Än så länge går det fortfarande bra att sova själv så jag hinner göra alla dagens göromål under dom stackars stunderna, så jag kan vara en god mamma och sitta still på golvet och leka när hon är vaken :9 IMG_4592 IMG_4565

Vardag

Förra veckan var vi på 2,5 årskontroll med Stella bus. 90,5 cm lång och 16 kg tung hade hon blivit min lilla rulta 🙂 Så kom testet där man skulle stoppa den lilla bilen i koppen, stora bilen bakom koppen osv. Det tyckte inte Stella alls var någon bra idé utan gjorde som hon själv ville, precis som alltid 🙂 Sedan visade hon även upp ett av sina utbrott för sköterskan, genom att lägga sig på golvet och skrika allt vad hon hade i tio minuter. Men sköterskan var van påstod hon 🙂

Denna veckan har det gått bra att lämna på dagis! Så jag kanske gjort rätt val ändå. Imorgon ska hon få ha med sig ryggsäck och frukt och följa med dom stora barnen till skogen.

I söndags var Nellie på Halloweenkalas. Vi gjorde en liten vampyr av henne 🙂

IMG_4607

Ärtor

Ikväll trodde jag att Jolie skulle dö. En stund efter att hon somnat vaknade hon med koliksmärtor. Låg och vred sig och fick attack på attack då hon skrek till hon inte fick någon luft och var blå i ansiktet. Hon hade nässelutslag i hela ansiktet och rev sig som hon ville krypa ur sitt skinn. Jag frågade flera gånger Andreas om vi skulle ringa 112. Det höll på 45 minuter och sen gick jag ut med henne i kylan på altanen för att svalka hennes kliande hud och då lugnade hon sig och somnade till slut. Allt var mycket likt i söndags då hon fick fisk och ÄRTOR. Grejen var att hon fick ärtsoppa två timmar innan detta började. Man kan ju vara allergisk mot ärtor och andra baljväxter.
Jag vet inte något längre, mer än att det är något som inte stämmer med Jolie.

Fisk…

Vi har ju flera gånger tidigare misstänkt att Jolie varit allergisk mot fisk, men provet visade ingenting och efter hon börjat äta mat har det gått bra. Igår kokade jag en bit torsk och mosade ner med lite potatis och ärtor. När jag matade henne fick hon små prickar på överläppen som hon får om hon får i sig något som hon inte tål. Jag tänkte att jag kanske fått något på mina händer eller på skeden då jag hade stått och panerat fisk till oss andra, och sedan försvann prickarna fort. Men 1,5 timma senare blev Jolie helt rödflammig runt munnen och började kräkas. Och sedan skrek hon otröstligt från och till fram till klockan 22, då somnade hon utmattad på soffan. Så nu ringde jag barnmedicin igen som sa att jag ska avvakta med torsk till 7 november då vi har en tid. Och Jolie stackarn som äääääälskar fisk och potatis. Hennes absoluta favoritmat. Jag är väldigt glad att hon av våra tre barn blev den enda som gillar potatis. Det behöver hon när hon inte kan äta pasta och bröd :/

Igår gick vi till vår favoritskog här i området. Så roligt att vara i skogen med barnen, dom springer runt och roar sig helt av sig själva. Stella var rolig när jag satte ner Jolie. Då satte hon sig på huk bredvid, klappade Jolie på ryggen och sa ”Jolie inte smaka på svampen, den e faaaaarlig, bläää!”, och pekade bort mot några svampar 🙂
Helt fullt av älgspår var det också. Vi har fyra älgar, en tjur, en ko och två kalvar som är här i området varje kväll och käkar äpplen. Så härommorgonen hade dom varit och trampat upp hela vår gräsmatta.

Igår fick vi en handdocka som ser ut som en räv från Liberoklubben. Jag har inte registrerat koderna från blöjpaketet där innan jag fick Jolie men nu har vi fått massa leksaker. Och dom är faktiskt riktigt fina! Stella blev överlycklig och tar hand om den som en bebis 🙂

image1 image3