Månadsarkiv: oktober 2013

50% barnfritt

I tisdags åkte Nellie hem till mamma och har sovit där sedan dess. Och vad tomt det varit här hemma! Helt tyst när ingen underbar 5-åring berättar 25 saker i kvarten 🙂 Igår hade jag och Stella lagat romantisk middag för tre när Andreas kom från jobbet. Levande ljus, fin dukning, fisksoppa med saffran och vitlöksbröd till det. Ovanligt att få sitta och prata lugnt som två vuxna vid matbordet, medan Stella satt tyst och slevade i sig fisksoppa 🙂

Men idag kommer hon hem lilla busfian, så imorgon blir det fritids medan jag skriver tenta. På eftermiddagen ska hon äntligen till frisören. Funderar på att klippa det lite kortare, så som hon hade på bilden nedan. Om hon själv vill då förstås. Det har blivit så tunt och slitet att det behövs något ordentligt.

I helgen är det full rulle. På lördag ska min tenta skickas in så jag lär få sitta och tragglas med den, Andreas ska hämta vår nya bil som sägs rymma en trebarnsfamilj med allt som ingår och Nellie ska kalasa på Barnens Lekstad.

På söndag fyller lilla Andreas 29 år så då blir det firande och kalas.

20121205-211605.jpgTänk att det är mindre än ett år sedan denna bilden togs! Nellie har blivit så stor!! 😮

 

Fredag

Jag säger ju att det alltid är fredag!! 🙂

Imorgon ska vi åka och köpa en syskonvagn. Hoppas den får plats i bilen bara. Andreas håller på att leta efter en ny bil, så hela tjocka familjen får plats. Men jag kan inget om sånt där så det får han sköta själv 🙂 Jag har fortfarande jättedåligt samvete för att vi ska få en bebis när Stella är så liten. Jag vet att man ska tänka att ett syskon är positivt, dom kommer ju få mycket ut av varandra så småningom… Men hon går här superlyckligt ovetande. Får 110 % uppmärksamhet av alla i familjen. Speciellt Nellie som tar hand om henne som att hon vore hennes egen. Sen får jag dåligt samvete gentemot bebisen. Tänk om man inte kan tycka om ett till barn lika mycket? Så tänkte jag förstås innan Stella kom med, men tre barn… Hur mycket kärlek har man egentligen? Tänk om bägaren är tömd nu. Haha, nej nu hör jag ju att det låter dumt. Men det känns ändå nervöst på något vis.

Jag behöver inte oroa mig för att tiden ska gå långsamt sen iaf. Stella kommer gå på dagis 9-14 och Nellie i skolan 8-12. Så det blir till att följa barn till/från skola/dagis hela dagarna. Och så på och av med ytterkläder. Doris kommer vara välrastad i alla fall 🙂

En fröken på fritids har tagit upp med mig ett antal gånger om att Nellie är väldigt dålig på att lyssna i skolan. När barnen ska gå ut får dom tjata på Nellie 250 gånger innan hon klär på sig typ. Ändå gör hon bara annat, stojar och har sig. Så nu har jag tänkt på detta sedan dess. Visst, så här är det hemma med. Men efter att blivit helt skadad av all kurslitteratur om genus i skolan så kan jag inte låta bli att tänka att det är bara för att hon är flicka som det måste åtgärdas. Hade det varit en pojke som gjorde likadant hade det varit helt självklart.

Men jag kan ändå inte sluta tänka på det. Jag tror absolut inte att Nellie gör detta för att hon saknar respekt för lärarna eller för att hon vill bråka. Tror bara att hon har så fullt upp med att leka och ha kul att hon inte alls reflekterar över att alla barnen klär på sig medan hon springer runt och gör annat. Sedan är hon inte blyg för andra vuxna. Jag själv skulle aldrig våga att inte lyssna på en annan vuxen när jag var liten men för Nellie är det ingen skillnad på om det är någon hon känner jätteväl eller precis träffat. Men jag tror inte att det bara är negativt. Själv går jag fortfarande vid 27 års ålder och försöker lära mig att säga nej, men för Nellie är det absolut ingen konst att stå för vad hon tycker. Sen är det självklart att hon måste lära sig att lyssna bättre, annars blir det nog väldigt jobbigt för henne när hon ska börja första klass nästa år.

Måndag

Det är en lika konstig känsla varje graviditet när bebisen helt plötsligt börjar sparka sådana där karatesparkar så man tror magen ska spricka och en fot titta ut. Så fruktansvärt obehagligt att jag hoppar högt varje gång. Får sitta och hålla emot, så känns det inte lika läskigt.

Idag lämnade jag en jätteglad Stella på dagis. Hon stod där och vinkade ”Hej dooooo mamma, Neiiiiiiiii (Nellie)”. Fröknarna har berättat att på dagarna på dagis så sitter Stella och frågar ”Mamma?”, så svarar dom att ”Mamma är i skolan!”. Pappa? Pappa jobbar. Neiiiiiii? Nellie är i skolan. Doda? (Doris) Doris är hemma. Och så börjar det om. Tur att hon håller koll på oss 🙂 Hennes senaste ord är Roland, som vår granne heter. Det går hon och ropar så fort hon är på framsidan ”Roooooland!”.

I lördags var vi i badhuset hela familjen. Nellie lärde sig att simma en bit i den djupa bassängen medan Stella levde rövare i plaskpoolen. Stella gick även och pekade på sina badbyxor och sa ”BAAAAAJS” så fort någon hörde. Stackars dom andra barnen som måste blivit livrädda 🙂

Igår var jag och mamma på Ullared med resten av Sveriges befolkning. Fick köpt en hel del som vi behövde samt ännu mer som vi inte behövde. Blev julklappar till barnen, bland annat en chihuahua i en rosa väska till Nellie eftersom hon står och nästan gråter varje gång vi går förbi den på Ica, och en hoppko till Stella.

Sen blev det tre par skor till Nellie på skoaffären utanför. Ett par Kavat Laisan som jag hoppas ska vara riktigt bra. Förra året klagade Nellie så på att behöva knäppa remmarna (en själv hade då snörning på varenda sko som barn) men dessa var jättelätta att få på. Sen blev det ett par Pax som Nellie blev helt svimfärdig när hon såg samt ett par gympaskor till Idrotten i skolan.

kavat pax

Lyckad morgon

Idag lämnade jag en glad Stella på dagis! Hon är så gullig när vi kommer dit, ställer sina skor på sin plats och lägger nappen i ryggsäcken 🙂 Igår fick vi ta oss en hemmadag för Stella vaknade klockan fyra på morgonen. När det sen var dags att gå till dagis så var hon så trött att hon knappt hängde ihop. Men vi fick oss en mysig dag hemma istället.

Hon har börjat prata så mycket, försöker härma allt som går att härma. Så när vi var på Ica igår så sa hon ordet på allt jag la ner i vagnen, även om det var hennes egna tolkningar 🙂 De senaste dagarna har hon börjat säga Aaaaaj! så fort något inte går som hon vill. Så när man ska ta på henne skorna och jackan ropar hon ”Aaaj! Aaaaaj!” så grannarna nog undrar vad jag är för mamma. Även när jag ska borsta eller blåsa håret på henne såklart. Varmt och kallt är också bra ord hon använder så fort hon känner någon temperaturskillnad 🙂

Idag har jag en inlämningsuppgift som ska skrivas färdigt. Jag tycker verkligen att det är jättekul i skolan, även om vi just nu läser om politik och juridik som kanske inte är det mest spännande. Om fyra veckor börjar jag praktisera på en förskola i Ytterby, ser fram emot det med skräckblandad förtjusning. Det ska bli kul att komma ut och ”jobba” men samtidigt undrar jag hur jag ska klara av det med foglossningen. När praktiken är klar så är jag i vecka 35… Men det löser sig alltid 🙂

bild

 

I helgen tänkte jag måla en vägg i Nellies rum, och så blir det antagligen Ullared med mamsen på söndag.

Lugn helg

Inga höga hopp denna helgen och det var det värt för jag har knappt ont nu. Det lönar sig att inte göra för mycket ibland 🙂 Igår fick vi storstädat på Nellies rum. Nu är de skira gardinerna runt sängen på plats och så har hon fått en skrivbordshurts. Hon själv blev jättenöjd och har flera gånger gått upp och satt sig på rummet ”bara för att det är så fint”. Stella är helt galen i Nellies rum och vi kan vara där i timmar. Hon älskar att måla. Förut målade vi med vattenfärger, Stella studsade upp och ner i stolen av glädje, sa ”mooola” (måla) 395 ggr och fick målat säkert 20 teckningar innan hon blev nöjd.

430519 521 542

Alltid fredag

Idag gick det bättre att lämna Stella. Så jag gick därifrån med betydligt lättare steg än igår. Dom har fått en sån go ny fröken på dagis. Hon är så där personlig som man önskar att fler varit. Verkligen visar känslor och säger precis vad hon tänker. När man kommer och lämnar så ger hon Stella en stor kram och säger ”Åhhh, vad goooo du är” och sådana grejer. Riktigt myser med barnen och visar att hon tycker om dom! Då känns det liksom bra att lämna också. Vi har ju haft ett riktigt skräckexempel innan på dagiset, men nu är alla fröknar kanonbra.

Det känns som att det alltid är fredag helt plötsligt. Skönt är väl det, men man hinner inte riktigt med. Tog en dag hemma idag, så att Stella kunde få kortare dag. De flesta föreläsningar sänds via datorn så det är bra. Då kan man sitta och virka mormorsrutor samtidigt  med 🙂 Tanken är att dom ska bli en babyfilt, gjort som ett lapptäcke av virkade rutor i olika färger. Baksidan ska jag fodra med grått supermjukt jerseytyg. Vi får väl se om den blir klar till bebisen eller om den får vänta till barnbarnen 🙂

IMG_0397

3 oktober

Ligger i soffan med Doris snarkandes i knät. Jag och Doris har bestämt oss för att köpa en collie. Nej inte nu alltså! Sen, när vi har stor trädgård och barnen börjar bli stora… Om sisådär 10 år. Då är Doris en gammal mopstant också som kan uppfostra en valp.

Imorse var den absolut värsta dagen som jag lämnat Stella på dagis. Hon började gråta helt hysteriskt redan hemma när vi skulle gå. Dunkade huvudet i trappan och slängde av sig alla kläder jag tog på. I bilen satt hon rödgråten och när vi kom in i hallen på dagis gick hon runt i cirklar och hyperventilerade med darrande underläpp.Det var så hemskt att lämna henne, och jag grät när jag satte mig i bilen. Fröknarna berättar att hon slutar gråta så fort vi gått. Men jag vet inte, säger hennes tystnad verkligen något om hur hon mår eller ger hon bara upp när jag gått? Jaja, hon kommer väl in i det. Och om inte så säger jag upp hennes plats i januari så får hon vara hemma ett år till.

Idag var jag på 25 veckors kontroll på mvc. Helt otroligt vad fort tiden gått. Bara 15 veckor kvar av tvåbarnslivet.  Sedan bar det av till skolan ett par timmar för introduktion av nya kursen. Sedan skyndade jag mig hem, hämtade barnen, ner till tandläkaren med Stella och så hem och på föräldramöte på dagis. Och nu sitter jag här, dödstrött med helt uppvarvad av för mycket kaffe på mötet…