Dagsarkiv: 6 juni, 2008

Bilder och lite prat

I brist på annat tog jag lite kort på Nellie som så gärna ställde upp.
Förresten, förut när jag och Nellie låg på en filt på gräsmattan så satt hon upp helt själv utan stöd i 7 sekunder!!!
Inte så pjåkigt va??

Typiskt!

Jag blev jättechockad, Nellie somnade plötsligt klockan sju, och jag hade innte hunnit sätta på pyamas eller något… Men tänkte jag, det kan ju vara ganska skönt, så kunde jag titta på film klockan nio och så…
Tji fick jag, hon vaknade igen klockan åtta, pigg som en lärka. Så nu har jag nog att göra till klockan 12 inatt. Ingen fredagsfilm för mig antagligen =S

Valnötsbröd

Här har ni receptet på bröden jag bakade idag. Riktigt gott blev det!

25 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1 ½ tsk salt
100 g valnötskärnor
5 dl finmalet rågmjöl
7-8 dl vetemjöl special

Dela sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sönderbrutna nötter, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 45 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar och forma dem till runda bullar eller limpor. Lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Jäs med eller utan bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Pudra gärna lite mjöl över bröden och skär några skåror med vass kniv. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt till 200 grader. Grädda 35-40 min.
Låt bröden svalna på galler med eller utan bakduk beroende på om man vill ha en knaprig eller mjuk skorpa.

Studenten

Varje år vid denna tiden är det likadant. Det känns som det är igår man tog studenten och man känner pirret i hela kroppen. 3 år sedan jag träffade Andreas… Är jag vuxen nu?

Mmm, smarrigt!

Jag såg Leila bakar häromdagen, och det skulle jag nog inte gjort för nu kan jag inte få allt det goda hon gjorde ur huvudet,
Detta receptet blev jag väldigt sugen på, men vi har ju våran pakt att inte köpa eller baka sötsaker.
Men visst ser dom goda ut?

Inomhus

Undrar om det finns någon mer än jag i detta land som är inomhus just nu… Det betvivlar jag.
Andreas har åkt till Göteborg och dum som jag är så började jag baka bröd. Såg sedan att dom ska jäsa i 2 gånger 40 minuter och sen vara inne i ugnen i 35 minuter. Kul, då är det minst två timmar kvar innan jag kan gå ut.
Men när Nellie vaknat och bröden är klara tror jag att jag ska gå och lägga oss på en filt i skuggan, ta med några ”bra” böcker som vi kan läsa till exempel klassikern ”bli glad med gogo”.
Den är favoriten just nu, Nellie tjuter av glädje så fort vi tar fram den. Jag kan den utantill nu; Gogo fnissar, någon kittlar Gogo, vad kan det vara, det är väl inte du? Nej det var katten… bla bla bla…