Dagsarkiv: 22 september, 2007

24+2

Vecka 25
Kroppen: Livmoderns mått är mellan 23 och 26 cm. Som en fotboll! Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade. Bebisen väger omkring 700 g och är ungefär 22 cm. Detta kan förstås variera från bebis till bebis och olika graviditeter. Man vet att alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20. Bebisen dricker av fostervätskan, den smakar ganska sött. Om man sprutar in något beskt dricker ?hon? mindre. Din kropp har skapat fostervattnet som innehåller: glukos, fettsyror, salt, fruktos, protein, citronsyra, mjölksyra och aminosyror.

USCH! vad ful magen är. Blek och fet. Det är en bra beskrivning av mig. Varje morgon när jag duschat står jag och inspekterar varje millimeter av min kropp fall jag har fått bristningar, åderbråck eller något annat hemskt. Vet inte varför jag gör det egentligen, om jag hittar något kan jag inte göra något åt det ändå och jag kommer antagligen bara grina i timmar över det.
I veckan har jag fått mina första sammandragningar (antar att det kommer mer). Jätteläskigt, jag låg i sängen och pratade med syster i telefon och skulle vrida mig lite och så känner jag hur hela magen krampar och blir stenhård! Helt vågig blev den också. På kvällen fick jag 2 till och  så har det hänt (fast lite lättare version) några gånger när jag bäddat sängen (och står och böjer mig och använder magmusklerna) och när jag gått upp ur sängen.

Lördag

Idag ska vi hem till… Andreas mammas kompis dotter(!) som fick barn förra veckan. Jag sa först att jag inte ville med, för jag förstod inte riktigt varför när jag inte känner henne, och bara för att vi ska ha barn måste vi väl inte kolla på allas bebisar helt plötsligt? Men så pratade jag med Andreas mamma i fredags, och orkade inte säga att jag inte hade lust så jag tänkte skit samma, jag följer väl med då.
Så hade Andreas ringt henne igår och sagt att jag inte ville följa med. Så nu är det en jävla soppa här, så jag kom på att nu ska jag fan följa med och om hon frågar något om varför jag inte ville följa med så ska jag säga Va? Det har jag aldrig sagt! så får fan Andreas lösa det.
grrr!