Månadsarkiv: september 2007

Rågsiktskakor

Ingridienser 4 kakor:

5 dl mjölk
50 g smör eller margarin
1 pkt jäst
½ dl sirap
1 ½ tsk salt
1 msk malda pomeransskal
750 g rågsikt
image92
Gör så här:

  • Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om till jästen har lösts sig- Tillsätt sirap, salt och kryddor.
  • Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen utan att skaka måttet. Tillsätt mjölet men spar 1 dl till utbakningen.
  • Arbeta degen kraftigt, ca 3 minuter med maskin eller ca 6 minuter för hand, tills den känns smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk, ca 40 min.
  • Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar och forma dem till runda bullar.
  • Kavla eller platta ut bullarna till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Tag ut hål i mitten på kakorna med hjälp av ett smalt glas t ex snapsglas.
  • Lägg kakorna på bakplåtspappersklädda plåtar och nagga dom med en gaffel.
  • Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 min.
  • Grädda kakorna mitt i ugnen i 225 grader ca 10 min.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Lördag

Idag har jag pluggat lite (för lite) inför mitt prov jag har på måndag på andningsorganen och cirkulationsorganen. Tråkigt sånt där.
Är väldigt nervös för att börja praktisera på sahlgrenska som jag gör om ett par veckor, vi var där på studiebesök häromdagen och jag fattade nada av vad dom pratade om. Får nog plugga på lite innan.

Bakade bröd förut med, det blev fantastiskt gott, får lägga in receptet i morgon.

Igår var vi hos Andreas bror med fru och åt middag. Det var mysigt. Knäppt att det tar oss kortare tid att åka kollektivt till dom än vad det tar från oss till hisingen, dom bor ju ändå mitt ute i skogen.

Vi la även ut vår lägenhet på blocket… Fått typ 30 svar redan och det var bara en dag sen. Jättejobbigt att välja ut och det känns väldigt osäkert. Vill ju helst att det är ett par som bor istället för ensamstående. 2 ger ju alltid bättre ekonomi liksom. Ska sätta oss och sortera imorgon så får vi se.

Nä, nu somnar jag snart här, tårarna rinner ner för kinderna så trött är jag.
NATTINATT!

(H)järnbrist

Idag var vi på besök hos barnmorskan. Fick 3 stick =´(
Blodvärdet hade sjunkt lite mycket, hade 127 sist och nu 107, och det är ju lite förmycket under det normala, så det förklarar varför jag är så trött hela dagarna. Vet dock inte vad jag ska göra åt det eftersom järntabletterna gör att man blir stenhård i magen (lite för mycket fakta nu kanske) och jag har faktiskt läst att när man är gravid får man lätt hemorojder av det och hellre trött än hemorojder liksom!!!

Blodsockret var lite högt (inte konstigt det) och bebbens hjärtljud låg på 147.

Hon mätte livmodern också som var större än normalt (!) 126 cm, vilket är än cm större. Fast det berodde antagligen på att bebben satt upp, jag fick känna huvudet =)

Om två veckor ska vi börja föräldrakurs, känns väldigt tidigt att börja snacka om förlossning nu, och vi skulle ha sist av alla i gruppen, men bättre det än att ta det mitt i flytten.
Lägger ut vår lägenhet på blocket idag om någon är intresserad=)

PUSS

25+0

V 26

Bebis ? Nu väger bebisen ungefär 850 g och är 23 cm lång från huvud och stjärt. Från vecka 24 kan bebisen höra ljud, inne i livmodern kan ljudnivån bli så hög som 80 decibell. Det är lika mycket som på en livligt trafikerad gata.
Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.

Du ? 6 cm ovanför naveln kan du känna livmodern som är mellan 24 och 27 cm från blygdbenet till toppen. Viktökningen är omkring 7 och 10 kg. Du kan bli trött i ryggen, känna av trötthet, kramp i benen, tryck mot bäckenet och du kan bli varm och svettig.

Denna uträkning utgår från dagens datum: Tors 27 sep 2007

Din graviditet startade Tors 5 apr 2007
Du blev gravid ungefär Tors 19 apr 2007
Du har gått 175 fulla dagar av 280
Du är i vecka 26
Du har gått 25 fulla veckor och 0 fulla dagar (v25+0)
Du är i 6:e kalendermånaden
Du är i 7:e graviditetsmånaden

Beräknad förlossning: Tors 10 jan 2008
( 105 dagar kvar till förlossning)

Ja, tiden bara rusar iväg. Bara 14 veckor kvar liksom… Det hade det ju gått innan jag ens upptäckte att jag var gravid ju! Herregud, måste flytta och bli klar nu =)
Denna veckan har man fått en ny erfarenhet. Hade halsbränna som inte var av denna värld två kvällar/nätter på raken. Så gick jag och köpte tabletter mot det men då kom det inte tillbaka mer, så typiskt va?

Hängmatta

Söt hängmatta för små små bebisar. Sådan hade jag lätt kunnat tänka mig sova i själv =)
image89
Finns på mammashop.se

ZZzzzZzZzzz

Oj då. Kom hem tidigt och var faktiskt pigg och tänkte städa, men istället gick jag och la mig och råkade somna mellan 12:43 och 14:22. Nu är jag inte alls pigg längre och noll lust att städa =S

Wiiiie!

Tittat på lägenheten idag, det kändes jättebra! Nu är det bara en liten liten bit kvar tills allt är klart, och jag äntligen kan slappna av och börja planera för mitt nya liv =)

Soffbord…

Jag har kommit på att jag vill ha ett nytt soffbord, så ryamattan syns lite mer. Har fastnat för vita bord på något sätt. Och det ska vara lätt så man snabbt kan lyfta bort det om man vill ligga och mysa på golvet, men ändå högt så man kan sitta och äta vid det.

Svenska hem har detta bordet som heter Becky och kostar 2795:-.
image85

Helt okej men jag vet inte riktigt med foten bara…

Annars har Europamöbler detta lite billigare för 1695:-. Paris heter det.
image86
Det var ett sånt jag tänkt mig från början.

Europamöbler har även detta, som är riktigt snyggt men lite väl dyrt tycker jag:

image87
2395:- kostar det. Då ser man ju förstås inte mer av mattan hemma än vad man gör nu. Men det ser fräscht ut.

Om vi ska ha med ett snyggt som inte är vitt så gillar jag detta:

image88
Finns även det på Europamöbler för 3595:-.

Ja, ni märker… Det blir svårt det här =)

Heja Andreas

Andreas spelar på Diamond Dogs ikväll med sitt band Lorelai. Så jag och syrran ska dit och heja på han =)

24+2

Vecka 25
Kroppen: Livmoderns mått är mellan 23 och 26 cm. Som en fotboll! Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Barnets puls ligger omkring 140-150 och hjärtljudet låter som en galloperande häst.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade. Bebisen väger omkring 700 g och är ungefär 22 cm. Detta kan förstås variera från bebis till bebis och olika graviditeter. Man vet att alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20. Bebisen dricker av fostervätskan, den smakar ganska sött. Om man sprutar in något beskt dricker ?hon? mindre. Din kropp har skapat fostervattnet som innehåller: glukos, fettsyror, salt, fruktos, protein, citronsyra, mjölksyra och aminosyror.

USCH! vad ful magen är. Blek och fet. Det är en bra beskrivning av mig. Varje morgon när jag duschat står jag och inspekterar varje millimeter av min kropp fall jag har fått bristningar, åderbråck eller något annat hemskt. Vet inte varför jag gör det egentligen, om jag hittar något kan jag inte göra något åt det ändå och jag kommer antagligen bara grina i timmar över det.
I veckan har jag fått mina första sammandragningar (antar att det kommer mer). Jätteläskigt, jag låg i sängen och pratade med syster i telefon och skulle vrida mig lite och så känner jag hur hela magen krampar och blir stenhård! Helt vågig blev den också. På kvällen fick jag 2 till och  så har det hänt (fast lite lättare version) några gånger när jag bäddat sängen (och står och böjer mig och använder magmusklerna) och när jag gått upp ur sängen.