Kategoriarkiv: Jolie

Drakdansen

Tittut!

Jolies senaste ord 🙂

 

Pälsdjursallergi…

I all min googling för att hitta råd om Jolies allergier hittade jag ”fråga allergiexperten” på familjeliv.se. Jag skrev en fråga och fick snabbt ett svar. Tyckte det var väldigt bra förklarat, även om det nu innebär att vi måste försöka hitta ett nytt hem åt vår älskade lilla Doris 🙁

Min fråga:

Hej!

Min dotter på 1 år har vete, mjölk, ägg och ärtallergi. Hon reagerar med nässelutslag, eksem och extrema magsmärtor om hon får i sig/på sig något av ämnena och det är konstaterat med pricktest/blodprover.

Vi har hund och hon har sedan födseln fått nässelutslag vid direktkontakt med hunden. Hon har inga problem från luftvägar/ögon men det senaste har hon fått väldigt röda kinder, precis som vår äldsta kattallergiska dotter får vid kontakt med katt.

När vi pratat med läkare både på vår allergimottagning och barnmottagning säger dom att pälsdjursallergi inte visar sig på detta sätt och att det inte är någon fara så länge hon inte visar tecken på astma. Och dom vill inte testa henne mot hund.

Själv känner jag mig skeptisk. Kan inte hennes dagliga kontakt med vår hund utveckla astma eller göra hennes allergier värre? Kan man betala och göra test mot hund privat när läkarna inte vill göra det?

 

Svaret:

Hej! Allergier indelas i luftvägsallergier (hit hör pälsdjur, pollen, damm och mögel bland annat) och matallergier (främst mjölk, ägg, skaldjur, nötter och fisk men även allergi mot andra födoämnen är vanliga). Man kan påvisa matallergi genom test när barnet är litet. Test mot luftvägsallergi visar sig sällan positivt före 3 års ålder men symtom på allergi kan komma mycket tidigare. Det är alltså symtomen som är viktiga och inte testet.
Matallergier kan ofta, men inte alltid, växa bort. Luftvägsallergier växer sällan bort Risken att utveckla allergi är större om allergi/astma finns i familjen men man kan utveckla allergi utan att ha någon ärftlighet också.
Risken är också större att utveckla ytterligare allergier om man redan har en allergi. Det finns också ökad risk att utveckla astma.
Barn har ett mycket aktivt immunförsvar vilket betyder att kroppen jobbar för att lära sig ”känna igen” olika ämnen man äter eller som finns i omgivningen. Ibland bildar immunförsvaret antikroppar mot olika ämnen vilket gör att man får allergiska symtom. De allergiska symtomen kan ge allergi som kan bli bestående. Er dotter reagerar med nässelutslag vid kontakt med er hund, vilket betyder att hon har ökad risk att utveckla allergi och kanske även astma.
Det viktiga är att ta bort det barnet reagerar på innan kroppen bildat antikroppar och utvecklat allergi. I klartext betyder det att symtomen hunden ger dottern även kan ge henne allergi.
Att göra allergitest är inte det viktiga i nuläget utan det viktiga är att se om flickan mår bättre utan kontakt med hund. Allergitestet är troligtvis negativt men ni vet ju redan att hon får utslag av hunden. Flickan följs väl också upp av barnläkare/allergiläkare eftersom hon har konstaterad allergi.
vänliga hälsningar Anitha

1-årskontroll

Idag var jag och Jolie på ettårskontroll på bvc. 10130 g och 76 cm lång, precis efter normalkurvan. Hon är verkligen härlig just nu Jolie. Så medveten på ett nytt sätt om vad hon gör. Hitta på olika bus för att få oss att skratta, härmas och försöker göra samma ljud som oss. Skrattar åt sig själv hela tiden och applåderar när hon lyckas med något. Hon gör allt för att få sina systrars uppmärksamhet och ger Doris en stor kram så fort hon är i närheten. Klättrar upp i fönstrena och ropar efter ”PAPPA” då vi brukar vinka av honom på morgonen.

I söndags köpte vi en ny säng till Nellie och till helgen ska vi sälja hennes gamla ”Kura”. Så nöjd med vårt klipp, hittade en 1,5 år gammal Jensen-säng på Blocket för 1500 med 25 års garanti. Nypriset var 9500 och den ser verkligen ny ut. Nu ska vi bara knåpa ihop en sänggavel också. Blir skönt att kunna dammsuga ordentligt utan att ha den stora våningssängen där. Nellie sover ändå med Stella varje natt. Perfekt för då sover dom båda mycket bättre.

IMG_5328

1 år

Idag fyller denna underbara lilla virvelvind år. Och vilket år hon gett oss! Vi har fortfarande inte hunnit pusta ut men 🙂 Nu känner vi verkligen att familjen är fulländad. Tre små personligheter av var sitt slag ♥

Hon kan säga mamma, pappa (dada), nej, där, titta, tack. Hon går 5-6 steg åt gången, pussas och kramas. Älskar att klättra och gör det på ALLT. Hade ingen aning om vad en sån liten kunde ta sig upp för men nu vet jag att inget är omöjligt. Nästa fredag blir det vikt och längd på bvc.

Grattis vårt lilla charmtroll!

_DSC5916-Redigera

 

 

 

Fotografering

Här är ett smakprov från fotograferingen. Fina tjejer vi har va? 🙂

Idag är Stellisen hemma från dagis då vi imorse fick ett sms att det går magsjuka där. Och det vill vi INTE ha. Annars hade jag tänkt att vila idag då det blev lite kaos när jag skulle lägga mig igår och Stella vaknade och skrek och väckte Nellie som började skrika och väckte Jolie som började skrika. Så där stod vi klockan 23 med tre skrikande knappt medvetna barn. Och när det till slut lugnade sig så hade ju Jolie vaknat till och det var bara för mig att gå ner med henne. men något positivt blev det med det för jag fick äntligen virkat klart en toffla till Nellie som jag hållt på med länge och fått virka om FYRA gånger då det stod helt fel i mönstret. Men nu har jag fixat det och nästa toffla blir nog jättebra 🙂

Egentligen hade jag tänkt att göra en adventskalender till barnen med små presenter varje dag. Men när jag tänker efter låter det helt galet. Först ska man få presenter i 23 dagar och sen när den 24 äntligen kommer, måste dom vara helt mätta på det här julklappsöppnandet? Nä det är lite som Louise Hallin brukar säga att idag så får barnen aldrig någon möjlighet att längta eller se fram emot saker längre. Allt ska göras så tidigt som möjligt och flera gånger om året. Så den där magikänslan försvinner och det blir bara vardag av det.
Jaja, saker passar olika männsikor olika. Jag tror jag föredrar en magisk julafton hellre än ett halvmagiskt december 🙂

_DSC5897-Redigera (2)_DSC5930-Redigera (2)_DSC5916-Redigera (2)

Jolie

Jolie är i den där härliga åldern där hon tror att så fort mamma går ur rummet så är hon borta och kommer aldrig mer tillbaka. Så detta löser hon genom att krypa bakom mig och gny förtvivlat när jag rör mig. Och så fort jag stannar upp så suger hon tag i mina ben som en sugpropp. Än så länge går det fortfarande bra att sova själv så jag hinner göra alla dagens göromål under dom stackars stunderna, så jag kan vara en god mamma och sitta still på golvet och leka när hon är vaken :9 IMG_4592 IMG_4565

Liten som vill vara stor

Den här lilla tjejen vill inte längre varken krypa eller sitta. Hon vill gå förstås. Och det blir en hel del blåmärken på vägen…

PicMonkey Collage

Blixtar och dunder

Idag hade vi tänkt oss en hemmapysslardag då det skulle bli regn och åska. Väntade och väntade på det dåliga vädret men det blev bara finare och varmare för varje timme. Klockan 17 var det 28 grader både ute och inne och HELT olidligt. Så vi packade ihop oss lite snabbt och åkte till Romesjön. Hann precis gå i vattnet då det började mullra och blixtra, och hann bada kanske tio minuter innan åskovädret drog in över oss och vi fick springa halvnakna till bilen i ett skyfall. Doris var med och fick simmat massor, det var alldeles ljummet i vattnet.

Jolie har fått två jättekraftiga reaktioner idag. Vi vet inte av vad. Troligtvis av byggdammet som blivit när Andreas slipar trappan, då hon fick blåsor, klåda och rodnad i hela bakhuvudet när han höll henne efter att ha slipat. Jag läste att det är mycket möjligt, och hon har reagerat gångerna innan då han haft slipdamm på kläderna också. Eller så kan det vara ersättningen igen då hon båda gångerna ätit nyligen.. Jag blir knäpp bara jag tänker på det så nu skriver jag bara ner detta så får vi se hur det fortsätter…

Förresten har hon lärt sig sitta korta stunder själv nu 🙂

IMG_3170IMG_3168

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3325 IMG_3317

6 månader

jullan