Kategoriarkiv: Doris

Pälsdjursallergi…

I all min googling för att hitta råd om Jolies allergier hittade jag ”fråga allergiexperten” på familjeliv.se. Jag skrev en fråga och fick snabbt ett svar. Tyckte det var väldigt bra förklarat, även om det nu innebär att vi måste försöka hitta ett nytt hem åt vår älskade lilla Doris 🙁

Min fråga:

Hej!

Min dotter på 1 år har vete, mjölk, ägg och ärtallergi. Hon reagerar med nässelutslag, eksem och extrema magsmärtor om hon får i sig/på sig något av ämnena och det är konstaterat med pricktest/blodprover.

Vi har hund och hon har sedan födseln fått nässelutslag vid direktkontakt med hunden. Hon har inga problem från luftvägar/ögon men det senaste har hon fått väldigt röda kinder, precis som vår äldsta kattallergiska dotter får vid kontakt med katt.

När vi pratat med läkare både på vår allergimottagning och barnmottagning säger dom att pälsdjursallergi inte visar sig på detta sätt och att det inte är någon fara så länge hon inte visar tecken på astma. Och dom vill inte testa henne mot hund.

Själv känner jag mig skeptisk. Kan inte hennes dagliga kontakt med vår hund utveckla astma eller göra hennes allergier värre? Kan man betala och göra test mot hund privat när läkarna inte vill göra det?

 

Svaret:

Hej! Allergier indelas i luftvägsallergier (hit hör pälsdjur, pollen, damm och mögel bland annat) och matallergier (främst mjölk, ägg, skaldjur, nötter och fisk men även allergi mot andra födoämnen är vanliga). Man kan påvisa matallergi genom test när barnet är litet. Test mot luftvägsallergi visar sig sällan positivt före 3 års ålder men symtom på allergi kan komma mycket tidigare. Det är alltså symtomen som är viktiga och inte testet.
Matallergier kan ofta, men inte alltid, växa bort. Luftvägsallergier växer sällan bort Risken att utveckla allergi är större om allergi/astma finns i familjen men man kan utveckla allergi utan att ha någon ärftlighet också.
Risken är också större att utveckla ytterligare allergier om man redan har en allergi. Det finns också ökad risk att utveckla astma.
Barn har ett mycket aktivt immunförsvar vilket betyder att kroppen jobbar för att lära sig ”känna igen” olika ämnen man äter eller som finns i omgivningen. Ibland bildar immunförsvaret antikroppar mot olika ämnen vilket gör att man får allergiska symtom. De allergiska symtomen kan ge allergi som kan bli bestående. Er dotter reagerar med nässelutslag vid kontakt med er hund, vilket betyder att hon har ökad risk att utveckla allergi och kanske även astma.
Det viktiga är att ta bort det barnet reagerar på innan kroppen bildat antikroppar och utvecklat allergi. I klartext betyder det att symtomen hunden ger dottern även kan ge henne allergi.
Att göra allergitest är inte det viktiga i nuläget utan det viktiga är att se om flickan mår bättre utan kontakt med hund. Allergitestet är troligtvis negativt men ni vet ju redan att hon får utslag av hunden. Flickan följs väl också upp av barnläkare/allergiläkare eftersom hon har konstaterad allergi.
vänliga hälsningar Anitha

1-årskontroll

Idag var jag och Jolie på ettårskontroll på bvc. 10130 g och 76 cm lång, precis efter normalkurvan. Hon är verkligen härlig just nu Jolie. Så medveten på ett nytt sätt om vad hon gör. Hitta på olika bus för att få oss att skratta, härmas och försöker göra samma ljud som oss. Skrattar åt sig själv hela tiden och applåderar när hon lyckas med något. Hon gör allt för att få sina systrars uppmärksamhet och ger Doris en stor kram så fort hon är i närheten. Klättrar upp i fönstrena och ropar efter ”PAPPA” då vi brukar vinka av honom på morgonen.

I söndags köpte vi en ny säng till Nellie och till helgen ska vi sälja hennes gamla ”Kura”. Så nöjd med vårt klipp, hittade en 1,5 år gammal Jensen-säng på Blocket för 1500 med 25 års garanti. Nypriset var 9500 och den ser verkligen ny ut. Nu ska vi bara knåpa ihop en sänggavel också. Blir skönt att kunna dammsuga ordentligt utan att ha den stora våningssängen där. Nellie sover ändå med Stella varje natt. Perfekt för då sover dom båda mycket bättre.

IMG_5328

Rottweilermat

Fy helvete vad arg jag är. Alldeles nyss när vi i vanlig ordning promenerade rundan före dagis, Nellie, Stella, Doris och jag ser vi en ung tjej komma gåendes långt bort med en barnvagn och en rottweiler. När jag går upp och hon ner för en liten backe möts vi, och hennes gigantiska hund får syn på Doris. Jag hörde hur han mörjade morra och fick över Nellie på andra sidan barnvagnen, men just när jag ska dra in Doris på den sidan också tappar tjejen sin barnvagn som flyger i väg i full fart mot oss, eftersom hennes 50 kg tunga rottweilerhane har bestämt sig för att äta Doris till lunch och gör allt för att slita sig. Precis innan vagnen flyger ner i diket med unge i får jag tag på den, och står nu i en nedförsbacke och försöker hålla 2 barnvagnar samtidigt som jag tappat taget om Doris koppel.

Tjejen gapar och skriker på sin hund, men kan inte göra något mer eftersom all kraft går åt åt att hålla tillbaka honom i kopplet. Hunden hoppar mot oss, morrar och skäller  så där som bara läskigt stora hundar kan, och Doris står som fastlåst och bara tittar på honom. Jag fick till slut låst hennes barnvagn så jag kunde springa där ifrån innan hennes hund slet Doris i stycken.

Jag fattar inte varför man skaffar en hund som man inte mäktar med?! Jag var chockad och allt gick så fort, så jag sa knappt ett ljud när det hände. Men jag ångrade att jag inte skällde ut henne. Vad hade hänt om det var hunden hon tappade taget om istället för barnvagnen? Man kan inte gå runt med hundar som man inte har någon pli på.

När vi gick därifrån frågade Nellie jätteorolig vad det var för hund. Och efter en stunds funderande sa hon ”Äter Rottweilers mopsar?”. Doris var skiträdd och gick och skällde på varenda buske och träd hela vägen hem.

Doris mops

Solbadande mops

Doris

Doris ÄLSKAR solen. Varje dag lägger hon sig i minsta solglimt som tittar in genom fönstret, och öppnar jag dörren springer hon ut och sätter sig och blundar mot solen. Hon har blivit så mycket lugnare efter sitt senaste löp också, nästan som att hon blivit vuxen.

Cykelsommar

cykelkorg mops

Jag ser fram emot en riktig cykelsommar i år! Förra året stod bara cykeln och dammade, eftersom Stella var för liten för att hänga med, men i år blir det andra bullar. Därför önskar jag och Doris oss en sådan här cykelkorg. Så Doris också kan hänga med överallt. Igår cyklade vi lite medan Doris glatt sprang bredvid, men kommer det någon annan hund så jag snabbt måste koppla Doris, medan Stella sitter där bak och jag inte kan släppa cykeln. Nej, inte bra. En sån här får det bli. Snäääälla Andreas?

På tal om djur har kanin-Hilda fått en knäpp och tänker rymma. Så nu är hela hagen full av underjordiska gångar och snart har hon väl grävt sig ut till Kina. Och Lillefot har blivit mager stackarn, jag tror det är Hilda som är stygg mot honom. Ja, det var en konstig kanin jag fick tag på. När jag ska lyfta upp henne försöker hon attackera mig 🙁 Nä, tacka vet jag Lillefot, from som ett lamm och söt som socker 😉

Myspys

Igår var det ju alla hjärtans dag, och det är väl inget vi firar direkt. Men Andras var så gullig och hade ordnat så Anna kom och passade barn så att vi kunde gå ut och äta finmiddag på Fars Hatt. Härligt med lite egentid mitt i veckan. Och bättre blev det för han hade även tagit ledigt idag, så vi får långhelg.

Sigge har varit här också såklart, och det är så härligt när han är här. Doris är ju egentligen en riktig innehund så fort det är lite krassligt väder (och vi bor ju i Sverige). Men när Sigge är här så hänger hon med på vad som helst, skogspromenader, långpromenader och springer och leker med Sigge. Hon är vanligtvis rätt blyg med andra hundar, men när Sigge kommer så skiner hon upp som en sol. Både Andreas och jag blir förstås lite sugna på en liten fawn-färgad mops så Doris får leka varje dag, men NEJ mamma, vi ska inte köpa det så du behöver inte ringa och skälla på mig nu 😀

Stella har fått sånt in i ——— humör dom senaste dagarna så jag funderar på om det är någon annan unge som flyttat in. Så fort man stoppar henne från att göra något så kastar hon sig bakåt och blir helt omöjlig att lyfta. Och sätter man ner henne då så kastar hon sig bara platt på golvet, så hon till och med slår sig. Man blir nästan chockad, för hon har alltid varit så lugn. Men hon har också lärt sig stå utan stöd så här lagom till 11-månadersdagen som kommer imorgon. Det tycker hon är jättekul, även om jag själv får lite ångest. Måste tiden gå så fort?!

Stella

Vi har fixat bollhav i tältet på Stellas rum 🙂

Iakttagen

Om man gillar att bli sedd så kan jag rekommendera en mops.
VAD VILL HON MIG? 😉

20121031-105913.jpg

En Doris för alla

Nu kan alla köpa sig en egen mops för endast 199 kr på Mio! Hårar inte, behöver inga långa promenader (eller dyra operationer) och kan även användas som dörrstopp!
Dock tror jag inte den är lika charmig som Doris, men det är det inte många som är.

20120827-092012.jpg

Spökålder

Doris har kommit in i spökåldern säger min syster. Och det stämmer säkert. Helt plötsligt kan hon springa runt och skälla och stirra på något som inte finns, precis som om det stått något där.
Hon är förstås inte så bra på att skälla, det låter mer som hosta.
Igår var Stella jättegrinig och g i sin säng och sklle sova när Doris plötsligt börjar skälla som en galning mot våra tavlor i sovrummet. Det tyckte Stella lät jättekul så hon började gapskratta istället.
Har fortfarande inte fått höra något om hur det blir med Doris knä. Men konstigt nog vill jag inte veta något heller. Nu går hon jättefint, så jag låtsas om som inget istället för att oroa mig över kommande tråkiga besked. Men inatt drömde jag att jag fick åka och avliva henne.

Nellie har börjat dagis igen. Hon och kompisarna är nu äldst, och det verkar Nellie mycket medveten om. Förra året bestämde dom stora tjejerna vilka Nellie fick och inte fick leka med men nu är det fritt fram så Nellie och tre tjejer till har blivit ”bästisar”. Igår var dom här och lekte på Nellies rum och dom låter så stora.

20120823-103704.jpg

Doris

Lite dåligt bloggande men det är fullt upp med två snart tremånaders bebisar kan jag lova. Men lika mycket som det är fullt upp är det roligt. Vi har ju velat fram och tillbaka i två år om vi ska ha hund eller inte, men alltid kommit fram till att det är för jobbigt med det ena och andra. Men efter 6 dagar med Doris har vi inte behövt ångra oss en sekund. Hon är jätteduktig och gör sina behov ute, sover i sin korg hela natten, och leker och gosar. Häromdagen åkte vi till Romesjön och fikade och lekte på stranden. Oftast går hon inte mer än en meter ifrån en och gör hon det kommer hon när man ropar. Men är det sånt tråkigt väder som idag sitter hon helst på ens fötter när man är ute.

Här är en liten rolig text om mopsar, som verkar stämma bra in på Doris iaf.

”Att börja med vill jag rätta till vanligt förekommande uttryck som att ”skaffa en mops” eller ”äga en mops”. Ingenting är felaktigare! Man utökar familjen med en mops, man införlivar Mops i familjen, man flyttar ihop med mopsen men man äger aldrig en Mops! Det är tvärtom Mopsen som från första minuterna i nya hemmet gör anspråk på allt och alla. Det går visserligen att komma överens med mopsen men då måste du och hela familjen ha god kompromissvilja!

Mopsen har för sig att han är skapt till att bevaka din vällbefinnande jämt och överallt. Därmed är din rörelsefrihet borta för alltid och vart du än går så följer mopsen vakande öga med. Och om du absolut måste besöka visa utrymme där du vill vara ensam så kan du räkna att Mopsen sitter troget utanför och vaktar. Dock visar han tydligt sitt missnöje med att han inte fick följa med. Han sitter bredvid dig vid TV, han sitter på din fot så fort du stannar. Mopsen har ofattbar förmåga att vara i vägen och vad du än går så är han under fötterna, vad du än gör så hjälper Mopsen gärna till. Många faller efter en viss tid för frestelse att utöka familjen med en Mops till i förhoppningar att Mopsarna sysselsätter sig själva. Det är i för sig bra för Mopsen då den trivs bättre i grupp men förhoppningarna om lugnare tillvaron blir krossade. Nu blir det två Mopsar som skall uppfylla sina plikter. Nu blir det två Mopsar som hjälper till med allt. Framför hemliga rummet väntar två Mopsar och på din fot så fort du står stilla sitter plötsligt två Mopsar. Tyckte du att det var trångt i din favorit fåtölj med en Mops? Jo då får du erfara att det finns plats med en Mops till och kanske en till? Eller två? Mopsen har enormt behov av direkt fysisk kontakt till människa och detta tillfredställer han för varje pris. Jämt. Överallt. Ensam eller med sina bröder, systrar, kusiner och andra Mopsar.

Mopsens egenskaper:
– Mopsen är tolerant, utan aggressioner, utan behov att jaga och döda.
– Mopsen bildar inga revir och har därmed inga behov att försvara det. Tvärtom
välkomnar han alla till område han lever på!
– Mopsen litar oinskränkt på alla människor och älskar alla!
– Mopsen är trogen!
– Mops är läraktig – gör aldrig samma misstag!
Handen på hjärtat. Är inte dessa egenskaper numera rätt sällsynta på våran Moder Jord?”

20120610-220530.jpg

20120610-220606.jpg

20120610-220615.jpg

20120610-220621.jpg

20120610-220637.jpg

20120610-220648.jpg

20120610-220714.jpg

20120610-220729.jpg